Deset uhapšenih zbog incidenta na Ilidži; u Bijeljini utvrđen identitet osoba koje su skrnavile džamiju

Deset uhapšenih zbog incidenta na Ilidži; u Bijeljini utvrđen identitet osoba koje su skrnavile džamiju

U petak, 13. januara 2023. godine, na društvenoj mreži Facebook pojavio se snimak skrnavljenja Dašnica džamije u Bijeljini. Na snimku su nepoznate osobe oskrnavile Dašnica džamiju koja je u fazi obnove. Uz neprimjeren čin (namjerno vršenje nužde na zid džamije), izrečene su i psovke upućene muslimanima.

-Poznat je identitet počinitelja skrnavljenja Dašnica džamije. Jučer ujutro prijavili smo slučaj policiji, koja je brzo reagovala te sam popodne pozvan da dam izjavu u sjedišti bijeljinske policije. U isto vrijeme izjave su dali počinitelji u pratnji roditelja i socijalnog radnika, jer se radi o dvojici maloljetnika (16 godina). Obaviješten je i tužilac i pokrenute su sve potrebne procedure da se ovaj slučaj procesuira, a kako saznajemo, njihov matični klub je ovim povodom, radi osude ovog čina, održao sastanak uprave i igrača – obavijestio je danas Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ BIjeljina.

Dan poslije, na Ilidži se desio incident. I taj slučaj dobio je brzi epilog, ali i medijsku pažnju znatno veću od prethodnog.

-Deset osoba je uhapšeno zbog sinoćnjeg napada na grupu građana iz Beograda na Međunarodnom dječijem sportskom turniru na Ilidži, izvještavaju mediji.

Prilikom napada, jedna osoba je zadobila povrede nanijete nožem, ali je trenutno zdravstveno stanje povrijeđenog stabilno.  Inače, prije napada desio se i incident gdje su djeca koja su učestvovala na turniru tokom utakmice pjevala nacionalističke pjesme. Taj incident odvojen je od napada, a ekipa iz Hrvatske koja je pjevala sporne i uvredljive pjesme je diskvalifikovana. Uprkos sinoćnjem incidentu Međunarodni turnir u Sarajevu je nastavljen.

“Na ovom turniru  u Sarajevu gdje ima 400 ekipa, dobro ste me čuli, 400 ekipa iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine nema nijedna jedina ekipa iz Sarajeva.  Ovaj turnir je jedna čista komercijala, putujemo po turnirima po cijeloj Evropi i ovako lošu organizaciju nisam vidio. Ovakav vid jefitnog marketinga. To možda dolazi i sa te strane, neko je možda želio da naudi organizatori i da kaže eto ti sad kad ne želiš ekipe iz Sarajeva. To uopšte ne mora da bude ni u čijoj režiji, dovoljono da se skupi 15 huligančića” – kazao je medijima  jedan od predstavnika kluba FK Zvezdara.

“Htjeli su da nam otmu zastavu. Nisu uspjeli, isprovocirali su roditelje da izađu napolje i onda su počeli da iskaču ljudi sa maskama, bakljama i noževima. Imali su obilježja Sarajeva. To ne može da bude slučajno. Noževi, baklje, maske dakle oni su namjerno i organizovano tu došli. E sad u kojoj mjeri ne znamo. Da li su htjeli da to baš budu Srbi, to ne želim da potenciram, ali neko je znao da smo Srbi.”

Pored ovih informacija dostupnim u vodećim medijima, na društvenim mrežama pojavili su se i snimci (VIDEO) gdje djeca iz Srbije pjevaju nacionalističke pjesme na pomenutom sportskom događaju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Vodeće političke i javne ličnosti u Sarajevu osudile su nemili događaj na Ilidži. Gradonačelnica i pojedini kantonalni ministri posjetili su goste iz Beograda.

foto_avdic.jpg

Što se tiče incidenta u Bijeljini, isti je osudilo Međureligijsko vijeće.

– Međureligijsko vijeće poziva nadležne institucije da obezbijede sigurnost i poštivanje vjerskih osjećanja muslimana koji žive u Bijeljini. Žalosno je da na Svjetski dan vjerskih sloboda vijesti iz Bijeljine stižu upravo o kršenju istih – naveli su iz Međureligijskog vijeća.

Previous Bursać: Kovačević i jeste gradonačelnik Nikšića zato što pjeva četničke pjesme!
Next 'Znamo iz lekcija iz prošlosti kakva nam je alternativa i šta je rezultat gubitka nezavisnosti'

You might also like

NAŠI DANI

ISTINOM U GLAVU: Kako je Nedžad Avdić ušutio negatore genocida u Srebrenici

  Piše: Dragan Bursać za Interview.ba U petak je u Srebrenici održana promocija revizionističkog smeća od knjige «Bitka za Srebrenicu – rat za civilizaciju». Među publikom su bili načelnik Srebrenice

NAŠI DANI

Lavić: Pred očima evropske javnosti Hrvatska je postala primjer smiješne imitacije moći

  Miješajući se u unutarnje stvari Bosne i Heregovine, predstavnici hrvatske političke vrhuške, kao i srbijanske, demonstriraju stanovište da ne priznaju suverenitet i integritet države BiH, te da su oni

NAŠI DANI

Pomoć iz Bosne stigla u prave ruke

Uposlenici Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS, zajedno sa predstavnicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas su izvršili distribuciju prehrambenih paketa u izbjegličkim kampovima na području tursko-sirijske granice. Namirnice koje su