Euro-Med podnijela izvještaj ICC-u i UN-u o pogubljenjima izraelske vojske u Gazi, nazivajući ih genocidom

Euro-Med podnijela izvještaj ICC-u i UN-u o pogubljenjima izraelske vojske u Gazi, nazivajući ih genocidom

Međunarodna organizacija Euro-mediteranski opservatorij za ljudska prava (Euro-Med) u utorak je podnijela izvještaj Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) i izvjestiocima Ujedinjenih nacija (UN), dokumentujući kršenja ljudskih prava izraelske vojske u napadima na Pojas Gaze, opisujući palestinska ubistva kao genocid i zahtijevajući istrage o napadu koji traje, javlja Anadolu.

Euro-Med sa sjedištem u Ženevi je u svojim početnim nalazima dostavljenim ICC-u i izvjestiocima UN-a dokumentovao slučajeve pogubljenja koje je izvršila izraelska vojska u Gazi.

“Prema procjenama Euro-Med Monitora, više od 28.000 Palestinaca je ubijeno od početka izraelske kampanje genocida u Pojasu Gaze, što uključuje i one koji su ostali zarobljeni pod ruševinama uništenih zgrada i za koje se sada pretpostavlja da su mrtve. Žene i djeca čine 70 posto zabilježenih žrtava. Dakle, palestinske smrti predstavljaju najveću stopu civilnih žrtava u svijetu u 21. vijeku”, navodi se u saopštenju.

Organizacija za ljudska prava pozvala je ICC i UN strane da zauzmu čvrst stav o raširenim operacijama ubijanja koje izvode izraelske snage protiv palestinskih civila, posebno pogubljenja na terenu i fizičkih likvidacija u Pojasu Gaze.

Osim toga, organizacija je zahtijevala formiranje međunarodnog pravnog tima, pritisak da se osigura ulazak u Pojas Gaze i početak istrage o ovim i drugim slučajevima ubijanja palestinskih civila od strane izraelskih snaga.

Euro-Med je naglasio da izraelska pogubljenja krše međunarodne standarde i pravo na život propisano članom 3. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, te članom 6. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, koji propisuje da “Svako ljudsko biće ima inherentno pravo na život. Ovo pravo je zaštićeno zakonom. Niko ne smije biti proizvoljno lišen života”.

“Euro-Med Monitor je ponovio da specijalni izvjestioci UN-a i tužilac ICC-a moraju pokrenuti brzu istragu o kršenjima, kao i drugim ratnim zločinima koje je Izrael počinio nad civilima u Pojasu Gaze, te da odgovorni za izdavanje i za izvršavanje nezakonitih naredbi snose odgovornost”, dodaje se u saopštenju.

Previous U Živinicama obilježena godišnjica odbrane naftnog terminala
Next ReSTART organizuje proteste 29. decembra: Traže od Nikšića da hitno povuče odluku o šumskom zemljištu

You might also like

NAŠI DANI

Izetbegović: Nema nazad, Ustav i zakoni se moraju poštivati (VIDEO)

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da nikada neće promijeniti stav u vezi NATO puta i da se moraju poštivati Ustav, zakoni, te provesti

NAŠI DANI

Dan nezavisnosti u Kozarcu: Ovdje se Bosna voli

U Kozarcu je prigodnim programskim sadržajima obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jedan od najznačajnijih datuma u povijesti naše države. Program obilježavanja 1. marta počeo je sinoć

NAŠI DANI

Danski ministar vanjskih poslova u posjeti Bosni i Hercegovini

Kriza ili bolje rečeno agresija na Ukrajina ostavlja traga i svaka daljnja eskalacija može dodatno ugroziti stabilnost cijele Evrope, poručila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne