Golob u Sarajevu: Slovenija želi biti najveći saveznik Bosne i Hercegovine

Golob u Sarajevu: Slovenija želi biti najveći saveznik Bosne i Hercegovine

Slovenija ne želi samo biti prijatelj Bosni i Hercegovine, već najveći saveznik, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu premijer Republike Slovenije Robert Golob nakon sastanka s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, javlja Anadolija.

Golob je danas doputovao u Bosnu i Hercegovinu, što je njegova prva zvanična posjeta inostranstvu. Dočekan je uz najviše državničke počasti, nakon čega je održan sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Slovenski premijer je kazao da se u njegovoj zemlji, ali i na međunarodnoj sceni dogodila važna promjena. Kako je kazao intenzivirao se princip solidarnosti među narodima i politička saradnja.

“Samo ćemo na takav način doći do ekonomskog razvoja, do napretka zemalja. I gdje drugo nego upravo u Bosni i Hercegovini da se ti principi implementiraju. Upravo zbog prošlosti Bosne i Hercegovine, Slovenija želi stabilnost u ovom dijelu Evrope, kao i zbog naših ekonomskih odnosa. Slovenija ulaže u BiH. Naši napori su zato zaista logični i nema skrivenih poruka”, rekao je Golob.

Glavna fokus posjete slovenskog premijera je kako pomoći više pomoći Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu nakon važne geostrateške odluke Evropskog vijeća u decembru o davanju statusa kandidata toj zemlji.

“Imam dvije poruke za vas. Iskreno da vam kažem da se promijenila atmosfera u Briselu i ovo je historijska šansa. Prethodnih 20 godina proces širenja je zaustavljen tehničko-administrativnim pitanjima. Međutim, to je danas postalo političko pitanje i ovaj historijski trenutak treba iskoristiti za napredak Bosne i Hercegovine na tom putu. Drugo, Slovenija ne želi samo biti samo prijateljska država BiH, već biti njen biti najveći saveznik. Zato smo ponudili svu moguću pomoć od tehničke, aministrativne, stručne pa sve do finansijske pomoći na tom putu”, rekao je Golob.

Istakao je da je zbog rata u Ukrajini, one zemlje koje su nekada bile skeptične oko procesa širenja Evropske unije, su u političkom smislu spremne za pregovaranje i nastavak procesa širenja na Zapadni Balkan.

“Uporedo s tim unutar EU-a teče i strateški pristup kako povezati EU sa svojim susjedima – takozvano meko širenje EU-a na svojim vanjskim granicama sa susjedima, odnosno zemljama koje nisu članice EU-a. Jedan od mogućih scenaracija koje podržava Slovenija je fazno proširenje, u kojem će zemlja kandidat sama imati korist od svih reformi koje poduzme na tom putu prije svega u kontekstu obrazovanja, mladih i zakonodavstva”, rekao je Golob.

Na kraju je kazao je da između Bosne i Hercegovine i Slovenije ima prostora za poboljšanje međusobne saradnje na području obnovljivih izvora energije i da je njegova zemlja spremna ulagati.

Za danas je najavljen susret s predsjedavajućim i članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i predsjedavajućom i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Odnosi Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine tradicionalno su prijateljski. Republika Slovenija Bosnu i Hercegovinu aktivno podržava u njenom pristupu evropskim integracijama i uspješno se trudila da se BiH dodjeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Tako je Evropsko vijeće za opšte poslove 13. decembra 2022. godine usvojilo odluku o davanju statusa zemlje kandidata, koju je Evropsko vijeće potvrdilo na sjednici 15. i 16. decembra prošle godine. Odluka se zasniva na slovenskoj inicijativi.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su predsjednika Vlade Republike Slovenije Roberta Goloba

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine iskazali su zadovoljstvo posjetom predsjednika Vlade Republike Slovenije Bosni i Hercegovini. Sаgovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Slovenije tradicionalno vrlo dobri i prijateljski i da su obje zemlje posvećene njihovom unapređenju i jačanju. U razgovoru je rečeno da su ekonomski odnosi i trgovinska razmjena između dvije zemlje dobri, ali da postoje mogućnosti za njihovo unapređenje.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izrazili su zahvalnost Republici Sloveniji za kontinuiranu i aktivnu podršku i pomoć Bosni i Hercegovini na evropskom putu, a posebno na zalaganju za dodjelu kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji. Istakli su da je dodjela kandidatskog statusa važna prekretnica na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, te da to predstavlja pozitivan signal i jasnu poruku da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Predsjednik Vlade Republike Slovenije Golob je kazao da je Bosna i Hercegovina dobijanjem kandidatskog statusa dobila vrlo jasnu poruku da naša zemlja ima evropsku budućnost. Poručio je da se Slovenija, kao iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine, aktivno zalagala za dodjelu kandidatskog statusa našoj zemlji te da je spremna Bosni i Hercegovini pružiti svu potrebnu stručnu i tehničku pomoć na njenom evropskom putu. 

Izetbegović se sastao sa premijerom Slovenije Robertom Golobom

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas sa predsjednikom Vlade Republike Slovenije Robertom Golobom.

Na sastanku je razgovarano o putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji, te o saradnji Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine u tom procesu.

Premijer Golob je iskazao punu podršku Republike Slovenije evropskom putu Bosne i Hercegovine, naglasivši napore koji su u proteklom periodu uloženi kako bi se taj put intezivirao.Izetbegović je istaknuo bezrezervnu podršku Stranke demokratske akcije svim aktivnostima koji doprinose približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, a naročito ispunjavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Podsjetio je na doprinos Stranke demokratske akcije u provedbi reformskih procesa koji su u konačnici doveli do dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Omar Bojčić sa tri medalje prvo ime Grand Prixa u Maroku
Next Bijeli luk proizveden u Ljubinju među prvih pet u svijetu

You might also like

NAŠI DANI

Ni nakon 25 godina od ubistva Blaža Kraljevića i osam pripadnika HOS-a niko nije odgovarao za ovaj zločin

Obilježavanje 25. godišnjice od likvidacije počelo je misom zadušnicom u župnoj crkvi u Kruševu, a zatim su položeni vijenci na spomen-obilježju u prisustvu članova porodica stradalih, prijatelja i suboraca. Uz

NAŠI DANI

Zukić: Uz julsku penziju 36.000 penzionera u TK dobit će jednokratnu pomoć od 100 KM

 Penzioneri s najnižim penzijama u Tuzlanskom kantonu (TK) dobit će uz ovogodišnju julsku penziju još po 100 KM jednokratne pomoći. Time će biti realizirana inicijativa koju je u Skupštini Tuzlanskog

NAŠI DANI

SAD: Senat traži reformu Ustava i put Bosne ka EU i NATO-u

Sjedinjene Američke Države podržavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jednakost svih naroda prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, te ohrabruju vlasti Bosne i Hercegovine da nastave s naporima za članstvo u