Građani zadovoljni postavljanjem spomenika znamenitom bosanskom kralju, preporučuju podizanje spomenika Kulinu banu

Građani zadovoljni postavljanjem spomenika znamenitom bosanskom kralju, preporučuju podizanje spomenika Kulinu banu

U Sarajevu je postavljen spomenik jednom od najznačajnijih srednjovjekovnih vladara Bosne – kralju Tvrtku I Kotromaniću.

U proteklom periodu bilo je određenih problema oko pronalaska prave lokacije za postavljanje spomenika, odnosno za dobijanje dozvole, ali je na kraju spomenik bosanskom kralju Tvrtku osvanuo u blizini zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izrazila je zadovoljstvo povodom postavljanja spomenika.

“Obećala sam da će naše Sarajevo dobiti spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, a danas, na dan potpisivanja Povelje Kulina bana, svoje obećanje sam ispunila”, objavila je Karić na društvenim mrežama te dodala:

“Bosanski kralj Tvrtko, preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ondje gdje i pripada.”

Stjepan Tvrtko I Kotromanić (oko 1338. – 10. marta 1391.) bio je bosanski ban od 1353. do 1377. a zatim i prvi bosanski kralj do 1391. godine. Tvrtko I se smatra jednim od najvećih srednjovjekovnih vladara Bosne, koji je za sobom ostavio zemlju veću, jaču, politički uticajniju i vojno sposobniju od one koju je naslijedio.

Građani su odgovarali na pitanje kako im se sviđa spomenik i lokacija na kojoj je postavljen:

– Predivan je spomenik, na pravom mjestu.

– Njemu je ovdje i mjesto, ili ovdje ili na trgu gdje je Parlament BiH. Izvrsno mjesto.

– Izgleda fantastično.

– Dobro je urađeno.

– Jako me obradovalo da je spomenik našem kralju postavljen na pravo mjesto.

Pogledajte anketu Vijesti.ba.

Autor spomenika bosanskom kralju u glavnom gradu države, koju je nekoć učionio moćnom i relevantnom u evropskim okvirima, je akademski kipar Stijepo Gavrić.

– On osim što je vojskovođa, bio je dosta mudar. Nije on tolikom teritorijom vladao samo zato što je osvojio, on je na druge način dolazio do teritorija – on je bio jedini vladar kojem su svi hrlili jer mi tada jedini nismo imali robove koji su bili popularni u Evropi – isticao je o bosanskom kralju autor njegovog spomenika u razgovoru za medije.

– Želimo mudre vladare koji će nas voditi. Naš stav je jasan – ne diramo nikoga, svako je dobronamjeran dobrodošao, a ko nije takav, znamo pružiti i otpor. Tako i Tvrtko ima otvorenu šaku, ali druga ima štit koji je simbol Bosne i Hercegovine, simbol države, mač je za pasom, ako treba braniti. To je poruka – ističe autor spomenika Stijepo Gavrić.

Još jedan video – AA.

Previous Kreće izgradnja mega-građevine na Trebeviću s pogledom na Sarajevo
Next Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga BiH u Sloveniji proglašena najproduktivnijom

You might also like

NAŠI DANI

Biserko: Ponašanje Dodika i njegovo rastakanje države BiH je dio osmišljene politike u Beogradu

Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Sonja Biserko dala je za N1 svoj komentar na situaciju u vezi sa muralom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu te privođenju aktivistkinja Aide

NAŠI DANI

Federica Mogherini o bosanskoj prijestolnici: ‘Lijep, fascinantan i istinski evropski grad’

Mogherini je na svečanoj dodjeli Nagrade grada Magdeburga “Car Oto veliki” izjavila da su svi stanovnici evropskog kontinenta Evropljani, ali da taj prostor još uvijek nije ujedinjen Evropski kontinent će

NAŠI DANI

Bursać: Dejton je ‘greška’ koja je stvorila RS

“BiH nije trebala ni da postoji i greška je nastupila 1995. godine”, govori Milorad Dodik. A zaboravlja da se ta “greška” zove Dejtonski mirovni sporazum, koji Srbi treba da slave