U Sarajevu studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću „Bosna prije svega“

U Sarajevu studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću „Bosna prije svega“

Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću pod nazivom ”Bosna prije svega”, koju su organizirali Fond ”Bošnjaci”, Muzej ”Alija Izetbegović“, Fondacija ”Alija Izetbegović” i Udruženje ”Mladi muslimani”, održana je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Konferencija je organizirana povodom 20. godišnjice od preseljenja na ahiret prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Ovakva konferencija je organizirana i 2016. godine, a cilj je, prije svega, podsticaj mladih za izučavanje pisane riječi predsjednika Alije Izetbegovića, kako bi ga na taj način bolje upoznali i uzeli poruke i saznanja koja su i danas aktuelna.

„Ovo je konferencija po uzoru na onu koja je održana 2016. godine. I tada je devet studenata bilo uključeno, prezentovali su svoje radove. Kao jedinu malu razliku možemo istaći da su tada bili studnti humanističkih i društvenih nauka, a ove godine imamo i studente prirodnih nauka“, izjavio je predsjednik Udruženja „Mladi muslimani“ Edhem Bakšić.

U ime porodice na konferenciji se obratio sin Alije izetbegovića, Bakir Izetbegović.

„Mislim da je ovo garant za budućnost, da se na mlade prenese znanje, sjećanje i interes za vrijeme koje simbolizira Alija Izetbegović. To je herojsko vrijeme za bošnjački narod i Bosnu i Hercegovinu, koje je neuporedivo sa skoro svim ostalim kroz našu historiju. Tad smo pokazali kakvu snagu posjeduje taj narod, šta se može izdržati, ne zove se to uzalud čudo bosanskog otpora. Napraviti vojsku, napraviti državu u situaciji kada smo bili potpuno opkoljeni, izdržati naizgled neizdržive stvari, ponosno, ispravljene kičme i glave. Rahmetli Alija simbolizira to vrijeme i njemu nije ni važno da li ga se sjećamo, nama je važno da ga se sjećamo“, naglasio je Izetbegović.

Za ovogodišnju konferenciju odabrano je devet studenata, od kojih su većina stipendisti Fonda „Bošnjaci“. Ono su pod mentorstvom prof. dr. Admira Mulaosmanovića u proteklih nekoliko mjeseci izučavali Izetbegovićeva djela, koja su, iz ugla mladih, danas prezentirali.

„Prva studentska konferencija „Bosna prije svega“ organizirana je 2016. godine, sa ciljem da naši mladi na temelju misli i prakse Alije Izetbegovića razvijaju kritički pristup prema društvu, politici  ali i sebi samima. Može se reći da je isti slučaj i sa ovom drugom konferencijom koja se održava sedam godina poslije. Okupili smo studente sa nekoliko fakulteta nadajući se da su upravo oni spremni uhvatiti se u koštac sa predloženim temama te nas još jedanput posjetiti da unutar Izetbegovićevog opusa ima pregršt motivacijskih razmišljanja za mladog intelektualaca pred kojim stoji život sa svim njegovim usponima i padovima. Dodatni cilj je, svakako, da takva mlada osoba izvuče i onu temeljnu poruku iz Alijine misli i prakse. Bez obzira na sve, ostani uspravan. Dodao bih i ispravan“, izjavio je prof. dr. Admir Mulaosmanović, mentor studentima učesnicima.

Učesnici konferencije su, između ostalog, govorili o temama „Vizija u djelu Moj bijeg u slobodu“, „Alija Izetbegović kao vrhovni komandant“, „Alija Izetbegović o drugom i drugačijem“, „Pravda i pravo u razmišljanjima Alije Izetbegovića“.

„Moja tema je ‘Sloboda u djelima Alije Izetbegovića’, tačnije u djelu ‘Moj bijeg u slobodu’. Ja sam se pokušala baviti njegovim pojmom riječi sloboda. Smatram da je Alija Izetbegović velika inspiracija svima“, izjavila je Amina Karić, studentica Medicinskog fakulteta

Na konferenciji su dodijeljene i nagrade pobjednicima na konkursu za najbolji literarni rad o temi „Ostani uspravan, kako ćeš pognute glave ispod zvijezda“ (Alija Izetbegović), a koji je raspisao Fond „Bošnjaci“.

Naime, Komisija u sastavu Sevret Mehmedćehajić, predsjednik, dr. Mustafa Prljača, član i Nezim Halilović Muderris, član, je nakon pregleda i obrade zaprimljenih radova jednoglasno odabrala tri najbolja. Pobjednici su Fatih Žgalj, student II godine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Lamija Babić, studentica I godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Ajdin Karić, učenik II razreda Gimnazije “Dr. Mustafa Kamarić”, Gračanica.

Konferenciji su, pored studenata, prisustvovali i članovi porodice Alije Izetbegovića, njegovi saradnici, prijatelji, i brojni drugi gosti – izvještava MINA.

Previous Grupa eksperata UN-a osudila izraelsko 'kolektivno kažnjavanje' Pojasa Gaze
Next Zaharex iz Srebrenika se digao iz pepela

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Ponovo oživljeni Ljetopis Mula Mustafe Bašeskije

Čuveno djelo “Ljetopis”, sarajevskog ljetopisca Mula Mustafe Bašeskije, oživljeno je u novom izdanju i ponovo aktuelizirano kroz moderne tehnologije. Iza ovog jedinstvenog izdavačkog poduhvata stoji namjera da se istinsko remek-djelo

HISTORIJA

Promocija knjige „Plemeniti Mostar“

KNJIGA O JEDNOJ OD NAJHUMANIJIH AKCIJA U POLUMILENIJSKOJ HISTORIJI GRADA NA NERETVI Večeras, u petak 28. juna, u prostorijama Centra za kulturu Mostar, ulica Rade Bitange 13, sa početkom u

KULTURA I UMJETNOST

Ahmed Sudi Bošnjak, važna ličnost iz historije Bosne i Hercegovine

  Stručnjaci iz različitih domena orijentalne filologije te historije kulture i civilizacije iz Bosne i Hercegovine i inozemstva okupili su se danas u Sarajevu da bi naučnoj i stručnoj javnosti