SIPA provjerava nabavku respiratora u Rs

SIPA provjerava nabavku respiratora u Rs

Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) provjerava informacije iz medija i druge informacije koje se tiču nabavke respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa za potrebe zdravstvenog sistema Republike srpske, potvrđeno je za BHT1.

Kako nezvanično saznaje bosanskohercegovačka televizija, i u Tužilaštvu BiH je održan sastanak, a više informacija biće poznato narednih dana.

Podsjećamo, Fond zdravstvenog osiguranja Rs potpisao je osmog aprila ugovor sa kompanijom „Medietik“ o nabavci respiratora za intenzivnu njegu.

U ugovoru stoji da je FZO Rs naručio 50 respiratora po cijeni od 134.455 maraka po komadu. Pedeset respiratora koštalo je FZO Rs 6.722.756 KM bez PDV-a, odnosno 7.865.624 KM sa PDV-om.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine dala je 14. maja saglasnost „Medietiku“ za uvoz 50 respiratora čija je nabavna cijena bila 2.975.000 maraka. Drugim riječima, „Medietik“ je samo na ovom poslu zaradio 4,9 miliona maraka. Respiratori su isporučeni 14. maja kada se pandemija koronavirusa u entitetu Rs bližila kraju, iako je rok za isporuku bio 24. april.

Fond je kupio 85 prenosivih respiratora sa kolicima za 4,9 miliona KM. Potom je nabavljeno i 30 pneumatskih električnih respiratora za 2,3 miliona KM, a na koncu i 50 respiratora za intenzivnu njegu po cijeni od 157.312 KM, odnosno za 7,9 miliona maraka.

(BHRT/MiruhBosne)

Previous ARBiH je branila Mostar '92. - odgovor na falsifikate objavljene na stranici Grada Mostara
Next Nakon Titove smrti udarili su po Bosni: Beogradska konstrukcija ‘Tamnovilajetske BiH’

You might also like

SEHARA

Kakav je tvoj grad, kakva je tvoja država – Svako svoj svijet u sebi nosi

Pripovijeda se da je poznati arapski učenjak Hasan el Basri jedne prilike sjedio na kapiji Šama, a pored njega je čučao prosjak. U grad je ušao jedan putnik i upitao

NAŠI DANI

Komšić zahvalio kanadskom parlamentarcu na podsjećanju na Dan državnosti Bosne i Hercegovine

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio danas pismo članu Parlamenta Kanade Bobu Bratini u kojem ga je obavijestio da ga je dojmio njegov istup u kanadskom parlamentu

NAŠI DANI

FlyBosnia povezala Sarajevo sa Londonom

Aviokompanija FlyBosnia povezala je Sarajevo sa Londonom, glavnim gradom Ujedinjenog Kraljevstva, što predstavlja prvu zračnu vezu između glavnih gradova naše zemlje i Ujedinjenog Kraljevstva, nakon 12 godina. London, inače, kao