Odluke Ustavnog suda BiH neće se primjenjivati u Rs! Dok Dodik izvodi državni udar, Konaković nastavlja utopijsku priču o EU, ‘momentumu’…

Odluke Ustavnog suda BiH neće se primjenjivati u Rs! Dok Dodik izvodi državni udar, Konaković nastavlja utopijsku priču o EU, ‘momentumu’…

Narodna skupština manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini usvojila je danas Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Rs.

Zakon je usvojen na osmoj posebnoj sjednici NSRs-a, po hitnom postupku, sa 56 glasova. Prihvaćen je amandman Kluba poslanika SDS-a.

Ministar pravde Rs-a Miloš Bukejlović rekao je da taj zakon predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Rs-a dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Usvajanjem tog zakona i zaključaka završena je osma sjednica NSRs-a.

Prisutnima se danas obratio i predlagač Milorad Dodik koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine nazvao navijačkim i inkvizicijskim.

– Prvi put sada djelujemo putem zakona. Vjerovatno naredna mjera je zabrana djelovanja SIPA-e, Suda BiH i Tužilaštva BiH na teritoriji RS. Ja ću ponovo predložiti i te zakone, naveo je Dodik.

U međuvremenu ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković nastoji koalicione partnere, koji već par decenija haraju bosanskom političkom scenom, prikazati u nekom drugom svijetlu od onoga u kojem oni sami sebe redovno predstavljaju.

I danas je pričao o ‘momentumu’, EU…

 Kako kaže, nije riječ o nečemu što se već ranije nije gledalo, ali to svakako nije razlog da se to može gledati bez opreza.

– Sa Miloradom Dodikom uvijek treba biti oprezni i spremni na najgore scenarije. U isto vrijeme politička realnost i zbog njihove snage u Domu naroda, a kao dio vladajuće većine sa njim se moraju baviti neki kompromisi. Ovo što on trenutno radi, odgovorno tvrdim, najviše šteti ljudima u manjem bh. entitetu, utiče na njihovu budućnost, na budućnost njihove djece – rekao je Konaković za portal “Avaza”.

Pojašnava da u ovom trenutku, kada Bosna i Hercegovina ima priliku i pruženu ruku od strane Evropske unije da ubrzanim tempom krenemo ka članstvu u EU i na taj način dođemo lakše do fondova, do boljih uslova života, do boljih plaća, a na drugoj strani ima partnere koji su spremni za to, a ne da se svađaju, su i glasači u RS svjesni koliko je besmislena politika koja se gleda u Narodnoj skupštini Rs.

– Još neko vrijeme imamo strpljenje da sa njim pokušamo do nekih ciljeva i pokušamo poboljšati ciljeve života za sve u Bosni i Hercegovini. Bojim se da ako ovako nastavi, to strpljenje nećemo imati još dugo i da ćemo onda jako sa svim međunarodnim partnerima utjecati na to da se RS nađe u potpunoj izolaciji, a zato će biti odgovoran isključivo Milorad Dodik i oni koji ga na ovom putu prate – kazao je Konaković za „Avaz“.

U posljednjem periodu je bilo riječi i o deblokadi projekata EU za Rs, upitan da li zbog toga Dodik sam sebi „skače u stomak“, Konaković odgovara:

– Sigurno, sam sebi skače u stomak. Zato sam i rekao da najveću štetu nanosi bh. entitetu RS i ljudima koji tamo žive. U određenu izolaciju je već doveo ovaj entitet, a i nas, zajedno s njim. Kada u BiH imate tri strane koje se svađaju Dodik se krije iza te vrste konfrontacija stalnih, a on sada nema takvu političku scenu. Ima trojku i HDZ koji su spremni na određene vrste kompromisa i gutamo neke teške priče da bi ljudi u BiH živjeli bolje. Zato kažem da, ne samo u međunarodnim krugovima, nego i među glasačkom tijelu Rs-u mislim da njegova priča više ne pije vode.

Ističe da neće nijemo posmatrati urušavanje institucija i da neće nikome pustiti da bezbolno priča o secesiji.

– Pokazali smo koliko smo spremni braniti teritorijalni integritet, suverenitet BiH, to je neupitno, a on pravi štetu u trenutku kada bi trebao biti zreo čovjek i trebao, zajedno s nama, iskoristiti ovaj momentum. On ponovo pravi farse po NSRS. Odluke NSRs su potpune nebitne za sistem u BiH i funkcionisanje institucija. Ne može niži nivo vlasti propisivati višem nivou kako da se ponaša i kako da se odnosi. On to dobro zna i šteta je da on nema nivo svijesti da građanima u cijeloj BiH pomogne svojim radom, a on ovako odmaže svima nama – zaključio je Konaković.

Previous Hadžije borave na Arefatu: Tek se prisustvom u potpunosti razumije hadis o vrijednosti Arefata
Next Dvije lekcije iz kurbana kao ibadeta

You might also like

NAŠI DANI

U Nezuku otkriveno spomen-obilježje žrtvama genocida

– U organizaciji udruženja Preživjeli genocida 11. juli 1995 Srebrenica na platou sa koga polazi Marš mira u Nezuku, otkriveno je spomen-obilježje posvećeno svim preživjelim žrtvama genocida, kao i onima

OTPOR BOSNE

Ni nakon 25 godina od ubistva Blaža Kraljevića i osam pripadnika HOS-a niko nije odgovarao za ovaj zločin

Obilježavanje 25. godišnjice od likvidacije počelo je misom zadušnicom u župnoj crkvi u Kruševu, a zatim su položeni vijenci na spomen-obilježju u prisustvu članova porodica stradalih, prijatelja i suboraca. Uz

NAŠI DANI

Halilović odgovorio Dačiću, Vučiću i Dodiku: O miru ne mogu govoriti vikend četnici, četničke vojvode, šverceri cigaretama

Bivši komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine i lider stranke BPS, Sefer Halilović, je za N1 komentarisao svoje izjave od jučer i reakcije koje su pristigle iz Beograda. “Ja sam