Općina Tešanj dobijaće 70 posto električne energije iz solarnih elektrana

Općina Tešanj dobijaće 70 posto električne energije iz solarnih elektrana

Općina Tešanj je jedna od najuspješnijih u korišćenju obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini, a ozbiljne korake u energetskoj tranziciji pravi i Opština Lopare, ali i Grad Mostar, piše Balkan Green Energy News.

Samo do 2020. godine, kako se navodi u Akcionom planu održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama Općine Tešanj do 2030. (Sustainable Energy and Climate Action Plans – SECAP), registrovano je 15 fotonaponskih elektrana ukupne instalisane snage 608 kW.

Te elektrane na godišnjem nivou proizvode oko 742,15 MWh električne energije i najvećim dijelom su ih instalirale firme za sopstvenu potrošnju.

Na otvaranju 17. Međunarodnog sajma privrede Tešanj – BiH 2023 načelnik općine Suad Huskić rekao je da im je porastao broj stanovnika od popisa 2013, da su među deset općina u Bosni i Hercegovini u kojima je više rođenih nego umrlih i prvi u Federaciji BiH po broju učenika u osnovnim školama.

Načelni Suad Huskić i sam proizvodi struju u solarnoj elektrani

U općini, kako je naveo, radi 2.817 firmi sa oko 14.000 radnih mjesta. Tešanj, prema njegovim riječima, već sprovodi energetsku tranziciju.

Na kraju naredne godine imaćemo oko 400 solarnih elektrana, instalirane snage 17 MW koje će proizvoditi 70 posto električne energije koju Tešanj troši odnosno firme sa 14.000 radnih mjesta i oko 44.000 stanovnika, poručio je Huskić.

Inače, on je početkom septembra od Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH (FERK) dobio dozvolu za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije Foton.

U Tešnju se gradi i prva fotonaponska elektrana koju finansira Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini

Fotonaponska elektrana ima instalisanu snagu od 23 kW, a očekivana godišnja proizvodnja je 34 MWh.

Tešanj je i lokacija na kojoj je u aprilu ove godine Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini započela gradnju svoje prve solarne elektrane. Green Vakuf Tešanj imaće snagu od 100 kW.

Muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević ovaj događaj ocijenio je kao historijski jer Islamska zajednica postaje investitor i smanjuje svoju zavisnost od donacija i članarina.

Previous Uhapšen Luka Čokara, osumnjičen za razbojništvo nad župnikom crkve u Kaknju
Next Tuzla: Oklopna vozila iz Kanade za MUP TK stižu naredne sedmice

You might also like

Ekonomija/Biznis

FlyBosnia se priprema za letove ka Londonu, Parizu i Rimu

FlyBosnia planira da uvede svoje prve evropske destinacije u svoju mrežu ruta nakon lansiranja letova za Saudijsku Arabiju i Kuvajt ranije ovog mjeseca. Aviokompanija je postavila reklame širom Sarajeva, navodeći

Ekonomija/Biznis

Vratio se iz Švicarske i u viteškom naselju Jardol živi svoj san

Osamnaest godina ili više od polovine života Dario Čeko u viteškom naselju Jardol sa svojim ocem koji se vratio iz Švicarske živi svoj san, da u svojoj kući i državi

Ekonomija/Biznis

U Bihaću otvoren 18. međunarodni sajam ekologije – EKOBIS 2021

Danas je počeo tradicionalni 18. po redu privredni sajam „EKOBIS 2021“. Preko 200 izlagača na gradskoj otoci, u nekoliko sajamskih hala, izložili su svoje proizvode, javlja rtvusk. Mnogi prijatelji i