PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 11 OSOBA ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU ZVORNIKA

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 11 OSOBA ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU ZVORNIKA

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:   

1.              Blagojević Vidoja, rođenog 1950. godine u Bratuncu, ranije osuđivanog u MKSJ-u, državljanina BiH i R Srbije,

2.              Arapović Ivana zvanog „Šicer“, rođenog 1964. godine u  Zvorniku, državljanina BiH i R Srbije,

3.              Arapović Milana zvanog „Top“, rođenog 1962. godine u Zvorniku, državljanina BiH i R Srbije,

4.              Pejić Koste zvanog „Burek“, rođenog 1961. godine u Zvorniku, državljanina BiH,

5.              Radić Bože zvanog „Bobo“, rođenog 1953. u Zvorniku, državljanina BiH,

6.              Savić Mile zvanog „Cuko“, rođenog 1964. godine u Zvorniku, državljanina BiH i R Srbije,

7.              Blagojević Mile zvanog „Patak“, rođenog 1966. godine u Zvorniku, državljanina BiH,

8.              Pejić Ljubiše zvanog „Čađo“, rođenog 1964. godine u Zvorniku, ranije osuđivanog, državljanina BiH,

9.              Vasiljević Steve zvanog „Kuružnjak“, rođenog 1962. u Osmacima, državljanina BiH,

10.         Pejić Branka, rođenog 1964. godine u Zvorniku, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i

11.         Radović Verice, rođene 1955. godine u Loznici, državljanke BiH i R Srbije.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog prema civilnom stanovništvu bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, krajem mjeseca maja i početkom mjeseca juna 1992. godine, od kojih su svi, osim optužene Radović Verice i optuženog Blagojević Vidoje, bili pripadnici Karakajske čete u sastavu TO Zvornik, a kasnije  Zvorničke brigade VRS, te su svi postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava. 

Prema navodima optužnice, optuženi od broja 2. do broja 10., su zajedno i sa drugim osobama, u svojstvu stražara u Tehničko-školskom centru u Karakaju sudjelovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema  oko 700  bošnjačkih muškaraca i dječaka, starosti od 15 do 70 godina, koji su nakon odvajanja od žena, djece i staraca u Bijelom Potoku, odvedeni u nezakonito zatvaranje u TŠC Karakaj,  te nesprečavanju ubistava i prisilnog nestanka najmanje 150  civila bošnjačke nacionalnosti koji su tu bili nezakonito zatvoreni.

Zatvorene civile, prema navodima optužnice, optuženi su u dva navrata tukli pri čemu su civili morali proći kroz formirani špalir, te su ih ovi optuženi zatim čuvali u nečovječnim uslovima, pri čemu su civili bili premlaćivani i zlostavljani na različite načine i na taj način su žrtvama nanesene velike patnje, kao i ozbiljne fizičke i psihičke povrede.

U optužnici se navodi da je od posljedica nečovječnih uslova preminulo 20-ak civila, te da stražari također nisu sprečavali ubistva zatvorenika od strane poznatih i nepoznatih vojnika unutar prostorija gdje su ih stražari čuvali, niti su stražari sprečavali izvođenja zatvorenih civila u nepoznatom pravcu, od kada se mnogima od njih gubi svaki trag, te posmrtni ostaci većeg broja ubijenih civila ni do danas nisu pronađeni.

Posmrtni ostaci pronađenih ubijenih civila su uglavnom ekshumirani iz jedne od najvećih masovnih grobnica u BiH, lokalitetu Crni Vrh kod Zvornika, tako da je do sada pronađeno i identifikovano oko 420 žrtava odvedenih na Bijelom Potoku 1.6.1992. godine, a oko 240 žrtava do danas nije pronađeno.

Prema navodima optužnice, optuženi Blagojević Vidoje se tereti da je, u svojstvu komandanta Zvorničke brigade VRS, kao nadređena osoba, propustio preduzeti nužne i razumne mjere da spriječi nezakonita zatvaranja, nečovječna postupanja, prisilni nestanak i ubistva ovih zatvorenih bošnjačkih civila, odnosno propustio je da preduzme nužne i razumne mjere s ciljem pokretanja postupka za kažnjavanje učinilaca navedenih krivičnih djela.

Optužena Radović Verica se tereti da je svjesno i voljno, pucajući iz neposredne blizine, ubila dvojicu zarobljenika iz lične osvete.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati saslušanjem 129 svjedoka, među kojima i 7 zaštićenih svjedoka, saslušanjem vještaka vojne struke i korištenjem preko 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

-Tužilaštvo je i jučer (27.12.) objavilo da je podiglo optužnicu za zločine na području iste općine, protiv četiri lica.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU ZVORNIKA

   

Previous Familija Bošnjak (Bushnak), sinonim za obrazovanje u S. Arabiji. dr Basma Bošnjak na čelu je vodeće konsultantske kuće za obrazovanje
Next Al-Qassam postavio zasjedu oficirima i vojnicima Golani brigade

You might also like

NAŠI DANI

Na bazaru u Bugojnu prikupljeno više od 42.000 KM za narod Palestine

Humanitarni bazar koji je u petak organizovan u Bugojnu za pomoć narodu Palestine, a na inicijativu Facebook grupe Ramazanski iftari kojoj su se pridružile žene grada Bugojna, Donjeg i Gornjeg

NAŠI DANI

Dom naroda FBiH: HDZ traži od FTV da “Herceg Bosnu” ne zove takozvana

 Počela je redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.  Prije tačaka dnevnog reda, organizovan je sat za delegatska pitanja.  Damir Džeba (HDZ BiH) iz Kluba Hrvata pitao je direktora i Programsko

NAŠI DANI

Partneri Dodik i Čović se protive reviziji tužbe protiv Srbije

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović razgovarali su danas u Banjoj Luci o političkim prilikama u BiH oglasivši se sa jedinstvenim stavom da bi moguća revizija tužbe Bosne