Prelijepo arhitektonsko zdanje u starom dijelu Sarajeva: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini od danas u novom sjedištu

Prelijepo arhitektonsko zdanje u starom dijelu Sarajeva: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini od danas u novom sjedištu

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović na svečanom programu otvorenja Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Sarajevu rekao je kako će ovaj objekt biti mjesto donošenja važnih odluka, obavljanja važnih poslovnih zadataka i dočekivanja gostiju s Istoka i Zapada, javlja AA.

Zajimović je tom prilikom podsjetio na tok procesa izgradnje ovog impozantnog objekta.

Dodao je kako je riječ o važnom projektu ne samo za Islamsku zajednicu , nego i Sarajevo, ali i Bosnu i Hercegovinu.

Zajimović je podsjetio kako je na nizu projekata, uključujući i ovaj, ostvarena dobra saradnja s Republikom Turkiye.

”Ova zgrada je administrativni centar Rijaseta IZ u BiH i bit će mjesto donošenja važnih odluka i mjesto obavljanja važnih poslovnih zadataka. U ovoj zgradi ćemo dočekivati razne delegacije iz raznih zemalja svijeta sa Istoka i Zapada“, kazao je Zajimović.

Zahvalio je svim vakifima, posebno Ministarstvu kulture i turizma Republike Turkiye i Generalnoj direkciji za vakufe.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini dobija trajno sjedište u Sarajevu

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nakon više od sto godina konačno je dobila trajno sjedište koje i dolikuje ovoj vjerskoj zajednici, a Sarajevo prelijepo arhitektonsko zdanje u starom dijelu grada.

Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima, izgrađena na vakufu Gazi Husrev-bega, zasigurno će doprinijeti još kvalitetnijem radu organa i ustanova Islamske zajednice, jer će sve uprave, direkcije i druge službe nakon okončanja izgradnje biti smještene pod jednim krovom.

Izgradnja ove zgrade veliki je, strateški i generacijski projekat Islamske zajednice i muslimana Bošnjaka ovog vremena i ovih prostora. 

Odluku o njenoj izgradnji Islamska zajednica donijela je u junu 2007. godine, na inicijativu nekoliko uglednih bosanskohercegovačkih privrednika. Kamen-temeljac položen je u septembru 2008. godine, u mandatu tadašnjeg reisul-uleme Mustafa-ef. Cerića. 

Gradnja je počela sredstvima koja su prikupili domaći privrednici i vakifi, a akciji se 2009. godine priključila i tadašnja Vlada Libije koja je donirala značajna sredstva od kojih je sagrađena konstrukcija objekta.

Predviđeni rok za završetak radova bio je kraj 2011. godine, ali su zbog nedostatka sredstava radovi bili obustavljeni od 2010. do 2018. godine.

– Na inicijativu reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH u partnerskom odnosu sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske osigurala je potrebna sredstva za nastavak gradnje. Protokol o saradnji na realizaciji ovog projekta potpisali smo 2017., a 2018. smo počeli s radovima i završili ih krajem 2021. godine – pojasnio je direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović.

Ovim sporazumom osigurano je nešto više od preostale dvije trećine potrebnih sredstava za završetak objekta. 

Današnjem otvorenju prisustvovat će zvaničnici Islamske zajednice, države Bosne i Hercegovine, predstavnici Republike Turske, predstavnici diplomatskog kora u našoj zemlji, kao i predstavnici domaćih privrednika i vakifa.

Projekt je uradio akademik Zlatko Ugljen sa saradnikom Huseinom Dropićem, a osnovna zamisao Ugljenovog arhitektonskog djela ogleda se u sedam kubeta, kao refleksija sedam nebeskih svodova, o čemu se u Kur’anu Časnom govori na više mjesta.

Foto: Preporod.info

Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice raspolaže sa oko 5.200 metara kvadratnih prostora, odnosno desetinama kancelarija, amfiteatrom, salama sa sastanke, ali i predivnim terasama sa pogledom na Baščaršiju.

Previous Ustavni sud BiH ukinuo brojne odredbe entitetske skupštine o prenosu nadležnosti. Dodiku nije pravo
Next Hadžići: Stotine učenika na pohodu “Put spasa“ Lokve – Igman

You might also like

NAŠI DANI

Dvadeset jedna godina tuzlanske tuge i boli

Dvadeset petog maja 2016. godine navršava se 21 godina masakra na tuzlanskoj Kapiji. Lijep proljetni dan tog 25. maja 1995. godine, izmamio je tuzlansku omladinu na omiljeno okupljalište u centru

NAŠI DANI

Sarajevo: Protesti porodica žrtava genocida zbog Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu austrijskom književniku Peteru Handkeu, ispred Ambasade Švedske u Sarajevu, održano je mirno okupljanje u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida, javlja

NAŠI DANI

Pozitivni primjeri: Općine Novi Grad i Kakanj osnažuju porodice – novčani pokloni za novorođenčad

Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine dodijeliti simbolične poklone u iznosu od po 500 KM porodicama koje su dobile treće, svako naredno dijete i blizance. Tim povodom u