Rekonstrukcija Vlade KS u raskoraku: Marjanović preuzeo dužnost u Zagrebu, ali kadrovira u Sarajevu

Rekonstrukcija Vlade KS u raskoraku: Marjanović preuzeo dužnost u Zagrebu, ali kadrovira u Sarajevu

Rekonstrukcija Vlade KS trebala bi biti provedena u narednom mjesecu, ali u ovom trenutku još nema zvanične potvrde koliko ministara će napustiti Vladu KS i iz kojih stranaka.

Stranke trojke (NIP, SDP, Naša stranka) u planu izbacivanja dva ministra Stranke za BiH oslonile su se na nekoliko zastupnika koji su za svoju podršku ispostavili račun. Dio tog dogovora je promjena na čelu Sarajevogasa, preduzeća u čijem Nadzornom odboru su kadrovi pokreta Za nove generacije. Raniji direktor Edis Baković podnio je ostavku, a na njegovo mjesto je imenovan Hase Tirić. Iz Nadzornog odbora za Interview.ba nisu željeli otkriti kakvu diplomu ima Tirić i prethodno iskustvo navodeći da je riječ o ličnim podacima.
A predsjednik NO Sarajevogasa Afan Kalamujić kandidat je ZNG-a za ministra finansija u Vladi KS. Nadamo se da njegova biografija nije tajni podatak.

Stranke trojke su pristajući da im većinu ‘čuvaju’ nezavisni zastupnici očito pristale na političku trgovinu. Za neke već znamo šta traže, a za neke ćemo tek čuti. Uz Damira Marjanovića, Redžu Lemezana i Admelu Hodžić četvrta nezavisna zastupnika je Elza Gaković. Obje su napustile Stranku za BiH.

Kada je riječ o Damiru Marjanoviću, on je od 1. septembra direktor Instituta za antropologiju Instituta za antropologiju Zagreb čiji je osnivač Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Marjanović zbog novog angažmana i odsustva koje je već najavio u Domu naroda Parlamenta FBiH, nije se odrekao mandata. Prema informacijama kojima raspolaže Patria i njegova supruga je, koja je uposlenica Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajeva, zatražilo godinu dana neplaćenog odsustva te obustavu plaće.

Marjanović će kao direktor Instituta iz Hrvatske predložiti kadar koji će voditi resor visokog obrazovanja u KS. I to mu neće biti prvi put. Ova informacija je i među strankama trojke izazvala određene dileme. Neki od zastupnika iz stranaka trojke nisu u potpunosti saglasni sa najavljenom rekonstrukcijom zbog štete koja bi mogla nastati političkim akrobacijama.

Neki od profesora sa Univerziteta u Sarajevu, nad kojim ingerencije ima ovo ministarstvo, razočarani su planom trojke da visoko obrazovanje ponovo predaju Marjanoviću. Njegov prijedlog bila je i ranija ministrica Melika Husić-Mehmedović koja je podnijela ostavku u ljeto 2021. godine kada se usvajao novi Zakon o visokom obrazovanju KS.

„Poseban problem u najavljenoj rekonstrukciji jeste činjenica da bi sektor visokog obrazovanja, kao jedan od najvažnijih u Kantonu, trebao pripasti stranci ZNG, čiji je istaknuti zastupnik, koji već duže vrijeme pokazuje ambiciju da ureduje u visokom obrazovanju, nedavno postao javni djelatnik Republike Hrvatske, i to baš u oblasti visokog obrazovanja. To je nezamislivo da čovjek u službi druge države ima presudan utjecaj na jedan takav strateški resurs kao što je visoko obrazovanje i, naročito, Univerzitet u Sarajevu, najvažniju visokoškolsku instituciju u Bosni i Hercegovini. To je suštinski konflikt lojalnosti. U takvom slučaju realno je očekivati da se u budućem ministarstvu visokog obrazovanja na različite načine počnu prelamati interesi službene poltiike susjedne zemlje“, kaže za Patriju jedan univerzitetski profesor pod uslovom anonimnosti.

Naš sagovornik kaže da ministar za visoko obrazovanje ima ogroman utjecaj na okvirnu politiku, na institucije, ali, i veoma konkretno, na ljude, profesore, koji rade u tim institucijama.

„Već sama ta bojazan i sumnja, koja se širi među kolegama, a koja počiva na realnim osnovama, dovest će do nepovoljne atmosfere na Univerzitetu. Nadam se da će oni koji rukovode procesom rekonstrukcije imati ovo u vidu“, kaže.

Ono što je posebno problematično je da se stranke trojke oslanjaju na nekoliko pojedinaca i preletača.

„To ne garantira stabilnost, a otvara jedan drugi problem, problem onog čuvenog jezička na vagi. Naime, tako pojedinci bez stvarnog demokratskog legitimiteta dolaze u situaciju da ucjenjuju i nameću svoja kadrovska i programska rješenja. Sjetimo se samo slučaja Eseda Radeljaša, ili danas aktuelne dinastije Isak. I ovdje mi se čini da je to slučaj, što govori o slabosti političkih stranaka koje čine kantonalnu vladu. Za građane dakle ta rekonstrukcija ne donosi ništa dobro“, smatra ovaj univerzitetski profesor koji dobro poznaje aktuelnu političku situaciju.

Treba podsjetiti da su od četiri zastupnika koja će pomoći trojci u rekonstrukciji vlasti, samo Damir Marjanović i Admela Hodžić osvojili direktne mandate.

Redžo Lemezan je ušao u Skupštinu KS nakon što je Nihad Uk izabran za premijera Vlade KS, a naknadno je napustio Našu stranku. Elza Gaković ušla je u Skupštinu KS umjesto Semira Efendića koji je ostao na mjestu načelnika Općine Novi Grad.

Previous 'Dolje, ispod sela, ležale su njih četiri...'
Next Ruff Cycles počeo izgradnju proizvodnog pogona u Novom Travniku

You might also like

NAŠI DANI

Sveštenik Milan Radulović: Svi oni koji kažu da Srebrenica nije genocid, oni bi izvršili genocid ponovo

Pravoslavni sveštenik u Torontu dr. Milan Radulović na svom YouTube kanalu objavio je kratak video u kojem se obraća hrišćanima, ali i svima onima koji ga prate, sa jasnim stavom:

NAŠI DANI

Premijerka BPK Goražde: Nema novozaraženih, firme počele sa radom

Zahvaljujući mjerama Federalnog štaba civilne zaštite i Kantonalnog štaba civilne zaštite te građanima Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde koji su se pridržavali tih mjera taj kanton već 11 dana nema novozaraženih

NAŠI DANI

Bosanski spasilački timovi stupili u kontakt s devet osoba u Hatayu, locirana i jedna beba

Spasilački timovi sa područja Bosne i Hercegovine uveliko rade na traganju i spašavanju ljudi nakon snažnog zemljotresa koji je u ponedjeljak razorio južne dijelove Turske. Ekipe Gorske službe spašava Bosne