U Istri obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U Istri obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine delegacija Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI) predvođena predsjednikom Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senadom Pršić i predstavnicima SDAH Ogranak Pula na čelu sa predsjednikom Kemalom Velagićem i predstavnicima Udruge Bošnjaka branitelja su, tradicionalno na Mornaričkom groblju u Puli položili vijenac palim Bošnjacima koji su izgubili živote u I. Svjetskom ratu.

Vijenac je položen na spomen obilježje koji su postavili Bošnjaci Pule i Istre prije dvadesetak godina na mornaričkom groblju u Puli. Na mornaričkom groblju se nalazi i uređeni dio groblja na kojem su pokopani Bošnjaci poginuli u 1. svjetskom ratu. To je ujedno i dokaz naše prisutnosti na ovim prostorima kao i da su naši preci pokopani na posebnom dijelu groblja sukladno svojim vjerskim uvjerenjima i običajima. Polaganje vijenca na spomen obilježje upravo na 1. mart je prilika da se oda počast našim precima, ali i prilika da se naglasi važnost dana nezavisnosti BiH.

-U Domu hrvatskih branitelja je prikladnom centralnom svečanosti obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Sudionici su se predstavili kulturnim programom, a želja im je bila da dočaraju BiH uz poeziju, pjesmu i ples. Nakon ovog dijela programa, dodijeljena su priznanja Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, koja se dodjeljuju svake godine zaslužnim pojedincima, predstavnicima institucija i udruga.

Ove godine dobitnici priznanja su: Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Poreča, KUD Bosna iz Istarske županije, koje slavi 20 godina postojanja, Jasmin Omerović, predsjednik KUD-a Bosna, novinarka Glasa Istre, Gordana Čalić Šverko te gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.

Obilježavanju su se pridružili gosti, predstavnici lokalne i regionalne samouprave, predstavnik ambasade Bosne i Hercegovine, ministar savjetnik u ime ambasade BiH Zoran Perković, a između ostalih i zamjenica župana Jessica Acquavita, zamjenik pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul i predstavnici manjina Grada Pule. U programu se predstavilo 100-injak učesnika, a sve je započelo izvedbom himni operne pjevačice Vilme Grazie Žmak, u pratnji prof. Vesne Ivanović Ocvirk na klaviru.

-Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije prof. Muhamed Muratagić naglasio je važnost ovog datuma i podsjetio na povijesni datum 1992. godine, kada je nezavisnost proglašena.

(Snimila Jelena Milović)

“Prošle su 32 godine od tada, a nakon provedenog referenduma, Skupština je taj dan, 1. marta, uzela kao dan obilježavanja. Na neki način je Bosna i Hercegovina tada obnovila svoju nezavisnost, jer ona traje još od Kulina bana, potom do svojih kraljeva 1463. godine, Otomanskog imperija, potom Austrougarske, Kraljevine SHS pa Jugoslavije u kojoj je Bosna i Hercegovina obnovila i državnost i nezavisnost.

Nakon toga je došla godina zla – 1992., gdje je unatoč proglašenju nezavisnosti i pokušaja kretanja putevima svojih susjeda; Slovenije i Hrvatske, i želje da se mirno raziđe i ne bude uvučena u sukobe, 6. aprila na nju izvršena agresija, koja je trajala sve do 1995. godine, a o tome svi znamo sve”, podsjetio je Muratagić.

Smatra da je BiH nametnuta luđačka košulja, a na vlast su došle etnoreligijske stranke koje nikako ne daju da ova zemlja postane država svojih građana i da bude ono što EU od nje traži.

“Sad je BiH dobila status kandidata, ali ne vidim da se tu išta pomiče, jer da bi se nešto pomaklo niko ne smije imati prioritet. Svi moraju zadovoljiti nekakve uvjete. Volio bih da EU traži od tamošnjih političara da naprave ustroj kakav imamo unutar EU, a ne da stalno postoji napetost. Ova situacija upravo pogoduje spomenutim strankama koje tjeraju svoju mladost da odlazi”, tužno je konstatirao postojeću situaciju, premda je izrazio i nadu da će građani BiH ipak iznaći neko pozitivno rješenje i da će razum u konačnici prevladati.

-Za život u Istri predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije ističe da se u tom kontekstu ne treba spominjati tolerancija i suživot, već da oni ovdje žive punim plućima.

“Njegujemo svoj kulturni, vjerski, nacionalni i jezični identitet, a moje sunarodnjake potičem da to uvijek čine te da imaju otvoreno srce za svoje susjede, uključenje u zajednici i poštovanje”, rekao je ovom prilikom i zaključio kako je Istra, a gledajući i njen položaj na karti Hrvatske, njena glava, kako ju je nazvao.

“Istra je lokomotiva i u privredi, ali ona je i postavila visoko ljestvicu u toleranciji i suživotu jer prepoznaje čovjeka, što je jako važan element. Ostatak Hrvatske bi se u nju trebao ugledati”, zaključio je Muratagić.

Previous Predsjednica Slovenije: Zahtijevamo prekid vatre u Pojasu Gaze prije početka ramazana
Next Hoće li se u Bosni i Hercegovini uvoditi obavezni vojni rok?

You might also like

NAŠI LJUDI

Dizajneri iz Bosne i Hercegovine koji su postali zvijezde autoindustrije

Volimo Ferrarije i Lamborghinije, a možda ih nismo ni vidjeli uživo, kamoli vozili. Ono što volimo jeste njihov izgled, a da toga nismo ni svjesni. U državama koje nemaju autoindustrije,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ervin Sejdić: Izumili smo uređaj za otkrivanje THC-a u dahu

Prvi Bosanac, dobitnik prestižne nagrade za mlade naučnike dodijeljene od strane bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, prof. dr. Ervin Sejdić, jedan od mnogih stručnjaka koji su podijelili svoja iskustva na

NAŠI DANI

U SAD-u preminuo dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij

U SAD-u je preminuo Stočanin dr. Asaf Duraković, jedan od najvećih stručnjaka za osiromašeni uranij, pukovnik američke vojske i naučnik s brojnim doktoratima. Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera