Udruženja žrtava pozivaju na istragu protiv Dodika i Vučića zbog negiranja genocida

Udruženja žrtava pozivaju na istragu protiv Dodika i Vučića zbog negiranja genocida

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” upućen je poziv pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini da pokrenu istragu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Milorada Dodika zbog negiranja zločina.

“Nakon jučerašnjih skandaloznih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, pozivamo Tužilaštvo BiH kao i tužilaštva u FBiH da u skladu sa svojim nadležnostima provedu istragu protiv istih. Negiranje zločina koja su iznijeli, ali i salve uvreda novinarima, posebno iskazane prema novinarki N1 TV, mora dovesti do uključivanja nadležnih organa u istragu, u protivnom će vokabular primitivaca postati praksa, a ponižavanje žrtava i svih ostalih uzor”, navode iz udruženja.

Udruženja traže da Ministarstvo pravde BiH, preko Ministarstva vanjskih poslova BiH obavijesti Međunarodni sud pravde u Den Haagu i Ujedinjene nacije o negiranju presude suda iz februara 2007. godine “od predsjednika Srbije na teritoriji BiH, kojom je Srbija proglašena odgovornom za nesprječavanje i nekažnjavanje genocida u Srebrenici”.

Vučić je u utorak prilikom obilaska Privrednog sajma u Mostaru izjavio da je “pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici”.

Iz udruženja žrtava kažu da je na ovaj način predsjednik Srbije povrijedio Krivični zakon Bosne i Hercegovine, koji je dopunjen odlukom visokog predstavnika o negiranju presuda međunarodnih i domaćih sudova i negiranju zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

“Zahtijevamo da državni organi obavijeste Međunarodni sud pravde i UN, da predsjednik Srbije ne poštuje presude najvišeg svjetskog pravnog autoriteta. S druge strane, lažovu i manipulatoru iz Bugojna, poručujemo da nikada neće uspjeti u negiranju genocida i da će ga pravda stići kad tad”, istakli su iz udruženja, prenosi AA.

Vučić u Mostaru pokušao negirati umiješanost Srbije u genocid. Kaže da ne razumije zašto druge zemlje hoće da se usvoji Rezolucija o Srebrenici

“‘Srpski svet’ nema druge nego krvave temelje, Rezolucija o Srebrenici ih udaljava od pobjede u nedovršenom ratu”

Previous Zima se ne da - širom Bosne kiša, susnježica i snijeg
Next Srbijanski mediji - 'Đoković vanzemaljac, zato posjećuje piramide'

You might also like

NAŠI DANI

Izvještaj o slobodi medija: Slovenija i Bosna najbolje ocijenjene u regiji

Izvještaj Reportera bez granica za 2019. godinu pokazao da je od zemalja bivše Jugoslavije Slovenija najnaprednija i nalazi se na 34. mjestu. Bosna i Hercegovina zauzima 63. poziciju, Hrvatska je

ŽIVOT

U Sarajevu u 77. godini preminuo profesor Enes Duraković

Enes Duraković, jedan od najznačajnijih historičara bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, preminuo je u 77. godini života. Vijest da je Duraković preminuo, na Facebooku je potvrdio Esad Džudžo, osnivač i direktor

NAŠI DANI

Visoko: Najboljim đacima iz romske zajednice nagrade od njihovog sugrađanina

Najuspješnijim Romima, učenicima osnovnih i srednjih škola, dodijeljene su novčane nagrade za njihov trud i uspjeh tokom ove školske godine, a donator je bio Mirsad Husić. Nagrađeni su svi učenici