Vukanović Stevandiću spominjao crveni kombi i maltretiranje Bošnjaka Kotor Varoši ’92.

Vukanović Stevandiću spominjao crveni kombi i maltretiranje Bošnjaka Kotor Varoši ’92.

Izlaganje ministrice finansija BH entiteta Republike srpske Zore Vidović o stanju duga tog bh. entiteta u entitetskoj naišlo je na burnu reakciju glavnog opozicionara Nebojše Vukanovića.

“Ispada da smo Švicarska, preljeva novac na sve stane”, ironično je rekao Vukanović.

Potom je optužio vlasti u tom entitetu da se “uzima skuplje kredite nego građani kad dižu kredite”.

Nakon još jedne rasprave sa predsjednikom dkupštine Nenadom Stevandićem, barem privremeno, verbalni okršaj je okončan tako što je Stevandić naredio osiguranju da sa ovog dijela sjednice izbaci Vukanovića i njegovog partijskog kolegu Đorđa Vučinića, također poslanika Vukanovićeve liste Za pravdu i red.

Ipak, vidno izrevoltiran Vukanović je tokom press konferencije na kojoj su govorili Zora Vidović i Nenad Stevandić nastavio: “Šta ti glumiš ovdje, nisi ti šerif. Nije ovo tvoje ovdje. Nije ti ovo crveni kombi i 1992 godina. Nećeš ovdje biti mangup, nećeš glumit ovdje mangupa je li ti jasno!”, kazao je Vukanović.

Dodao je kako Stevandić ne želi da komunicira ni skim i da ne može na taj način rukovoditi skupštinom.

“Ovo je moja kuća, imam više glasova od tebe. Misliš da smo mi Bošnjaci u Kotor Varoši kojima ćeš upadati u kuću i maltretirati ih. Što se crveniš?”, rekao je Vukanović, koji je opet, ovaj put iz hola zgrade skupštine udaljen uz Stevandićevu opasku osiguranju da ukoliko je potrebno pozovu svo osiguranje kako bi on mogao neometano završiti sa press konferencijom.

-Ime Nenada Stevandića se nalazi u mnogim presudama suda iz Haga. Ratni zločin ne zastarijeva uprkos i unatoč nesposobnom Tužilaštvu u BiH, koje još ne čita presude suda iz Haga u kojima dominira ime Nenada Stevandića – navodi Tahirović.

Stevandić se, kako je dodao Tahirović u reakciji, nakon više od 30 godina služi istom retorikom kao i njegov prethodnik, ratni zločinac, Momčilo Krajišnik.

– Pozivamo Tužilaštvo BiH, ali i bilo kojeg tužioca u Tužilaštvu, koji drži do svog digniteta i svoje profesionalne časti i koji nije pod kontrolom, da pročita presude MKSJ i utvrdi zašto se ime Nenada Stevandića spominje u bezbroj presuda. Mi im se stavljamo na raspolaganje, ako se odluče za taj korak – dodao je Tahirović ranije ovog mjeseca regirajući na izjavu Stevandića koji je rekao da narodne poslanike štiti institut imuniteta normiran Ustavom Rs i Poslovnikom NSRs.

-Imuniteti i zločini zamišljeni u glavama tadašnjih razbijača BiH, Miloševića, Karadžića, Krajišnika, Plavšić, Brđanina i drugih, odveli su ih u Hag – istakao je.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović podsjetio je tako predsjednika Narodne skupštine Republike srpske Nenada Stevandića i druge da nadležnosti koje su obuhvaćene imunitetom ne obuhvataju rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, jer je NSRs u obavezi da podržava taj poredak.

-Podsjećamo da je u Kotor Varoši, pred pravosuđem Njemačke, dokazan genocid nad Bošnjacima u toj sredini.

(MiruhBosne/FTV)

Previous Klanjana kolektivna dženaza u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu
Next Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli upriličena promocija „Bosanskog pravopisa“ Refika Bulića

You might also like

NAŠI DANI

„Dajem slatkiš za tvoj osmijeh“ – bosanski školarci pomogli djecu migranata u USK (Video)

  U organizaciji Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) “Merhamet“danas je uručena pomoć djeci migranata u Unsko-sanskom kantonu (USK). Pomoć je prikupljena u okviru velike Merhametove akcije „Dajem slatkiš za tvoj osmijeh“,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica proboja zatvorenika iz logora Jasenovac: Među 83 hiljade žrtava, više od 1.500 Bošnjaka

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika “Cvijet” i polaganjem vijenaca predstavnici Hrvatskoga sabora, Vlade, nacionalnih manjina i antifašista obilježili su 77. godišnjicu proboja zatvorenika iz ustaškog logora Jasenovac. Kod

NAŠI DANI

Izetbegović odbio učešće na sastanku koji je organizirao ruski ambasador pri UN-u zbog zaobilaženja Predsjedništva BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović odbio je učešće na sastanku povodom 25. godišnjice parafiranja Daytonskog sporazuma koji je organizirao ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima, jer poziv nije upućen Predsjedništvu