Živinice – na godišnjicu Povelje Kulina bana, promocija knjige „Bosanski pravopis“ autora Refika Bulića

Živinice – na godišnjicu Povelje Kulina bana, promocija knjige „Bosanski pravopis“ autora Refika Bulića

Gradonačelnik Grada Živinice Began Muhić upriličio je ovih dana prijem za Refika Bulića, autora knjige „Bosanski pravopis“.

„Bosanski pravopis“ Refika Bulića kapitalno je djelo za bosanskohercegovačku nauku o jeziku. Autor pravopisa Refik Bulić istakao je da je iza njega pet godina teškog i iscrpljujućeg rada, ali da se nada da će ovaj pravopis dugo služiti onima kojima je namijenjen.

Ovo je prvi pravopis bosanskoga jezika sa akcentiranim Pravopisnim rječnikom. Ovaj Pravopis ima na umu tradiciju i modernost pa prati određene pojave, ali donosi i pravopisne preporuke, što je razlog više da ovaj pravopis imaju svi oni koji se žele upoznati s pravopisnom normom, standardima i preporukama.

„Bosanski pravopis“ ima 1.144 stranice i oko 50.000 akcentiranih rječničkih odrednica i pravopisne preporuke raspoređene u 1.242 tačke.

Kao prednost ”Bosanskog pravopisa” u odnosu na prethodne pravopisne priručnike, jesu preciznije i detaljnije preporuke, dosta veći broj primjera, te reprezentativniji izbor izvora iz kojih potječu primjeri, a posebna je činjenica da je Pravopisni rječnik akcentiran i kao takav postavlja normu za neke buduće priručnike.

Refik Bulić je redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Objavio je 14 knjiga, oko stotinu naučnih i stručnih radova te brojne književne tekstove.

Ovom prilikom formiran je Organizacioni odbor koji će pripremiti sve za promociju ovog djela u Živinicama. Naime, promocija knjige „Bosanski pravopis“ autora Refika Bulića biće upriličena u Bosankom kulturnom centru Živinice, 29.08.2023. godine, u 18 sati, a u povodu godišnjice Povelje Kulina bana, odnosno početka Mjeseca bosanske pismenosti.

Povelja Kulina bana napisana je 1189. godine i najstarija je bosanska isprava, pisana bosanskim književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku. To je dvojezični dokument, što znači da je namijenjen i onima koji ne razumiju bosanski jezik. Povelja je ne samo do sada najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument, već i Povelja bosanskoga bana i najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država. Potvrđuje državnost Bosne i Hercegovine u 12. stoljeću i prvi je bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru.

Njen značaj ogleda se u dva područja, historiji bosanske državnosti i historiji bosanskog jezika.

Gradonačelnik Began Muhić je ovom prilikom pozvao sve zainteresirane građane Grada Živinice da dođu na promociju ove izrazito važne knjige „Bosanski pravopis“, te da tom prilikom iz Živinica pošaljemo poruku ponosa i zahvalnosti našem uvaženom profesoru Refiku Buliću, za ovako važno djelo, kako za Grad Živinice, tako i državu Bosnu i Hercegovinu.

Previous Orban traži komandovanje nad EU trupama u Bosni i Hercegovini
Next Najava 11. internacionalne likovne kolonije „Stara Bosna“ u Vranduku

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Dobra knjiga kroz biblioteku Dobri Bošnjani odaje priznanje i počast našim književnicima

-Mali je broj naroda u svijetu koji imaju tako mnogo pojedinaca čija ostavština nadilazi okvire prosječne ljudske egzistencije i zavređuju nužno pamćenje, a da ih u isto vrijeme prati tako

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku: Nastavljen pozitivan trend upisa učenika

U ponedjeljak, 04. septrembra 2023. godine počinje nastava i za učenike Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku. Ovu školu pohađa 439 učenika i učenica raspoređenih u 20 odjeljenja od prvog do

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Na Međunarodni dan maternjeg jezika počinje manifestacija ‘Dani Instituta za jezik 2023’

 Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu najavio je različite sadržaje za  manifestaciju ‘Dani Instituta’, koja počinje na Međunarodni dan maternjeg jezika – 21. februara i završava 21. marta na Svjetski