Trojka nastavila s ‘kompromisom’: I Ured za reformu javne uprave u BiH prepustili HDZ-u!

Trojka nastavila s ‘kompromisom’: I Ured za reformu javne uprave u BiH prepustili HDZ-u!

Nastavlja se politika kompromisa ‘trojke’, a koja podrazumijeva potpuno degradiranje i poništavanje Bošnjaka i njihovog učešća u vlasti, piše NAP.

Tako je Darko Kasap imenovan za koordinatora Ureda za reformu javne uprave u BiH, a Miloš Golijanin za zamjenika i Samir Sabljica za v.d. zamjenika.

Dolaskom ‘trojke’ na vlast na državnom nivou, njihovi predstavnici su se na sva zvona hvalili da je nakon vlasti SDA/DF jedva uspostavljen paritet u rukovođenju državnim institucijama 12-12-12 te da je ‘trojka’ sada ispravila nepravdu, i pored ranijih 11 institucija, dobila rukovođenje i Uredom koordinatora za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini.

Nakon godinu vladavine, Fortinog mijenjanja Zakona o BHANSA-i, kako bi Čovićev zet mogao doživotno upravljati ovom Agencijom, mijenjanja Zakona o državnoj službi u BiH kako bi strani špijuni, neobrazovani – bez diploma mogli sjediti u kabinetima državnih ministara i direktora, sada i na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 1. februara ‘trojka’ daje HDZ-u rukovođenje Uredom koordinatora za reformu javne uprave u BiH.

Podsjećamo, Ustav BiH propisuje da sastav Institucija Bosne i Hercegovine, uključujuću rukovodeće pozicije, treba odražavati strukturu/brojnost stanovništva u skladu sa popisom stanovništva.

Trojka kojoj su puna usta zakonitosti i evropskih vrijednosti umjesto da makar preuzme rukovođenje institucija koje su dobili u političkim pregovorima ili što bi trebala da pokrene apelaciju pred Ustavnim sudom BiH i osigura Ustavom propisano učešća u svim strukturama državnog sistema, nastavljaju sa rasprodajom države.

Nije više ni bitno da li je u pitanju nesnalaženje, neznanje, nedovoljno kadrova, privatni talovi ministara, upozorenje opozicije za izdaju i rasprodaju države sve jače odzvanjaju.

Inače, Ured koordinatora za reformu javne uprave u BiH osnovan je Odlukom Vijeća ministara u oktobru 2004. godine, slijedom preporuke Studije izvodljivosti za BiH.

Formiranje Ureda je bio odgovor na potrebe građana za efikasnijom i odgovornijom javnom upravom na svim nivoima vlasti, sposobnom za preuzimanje obaveza u procesu eurointegracija BiH.

Ured je pokretačka snaga reforme javne uprave u BiH, a njegova najvažnija uloga da koordinira reformske aktivnosti između Vijeća ministara, entitetskih i Vlade Brčko distrikta, blisko sarađujući sa Delegacijom Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Federalni zavod u Mostaru ima 43 uposlenika, samo je jedan Bošnjak

Previous Jure Franko o Igrama ‘84: Sarajevo je ujedinilo svijet
Next Besplatan prijevoz na olimpijske planine

You might also like

NAŠI DANI

Britanski zastupnik smijenjen s pozicije zbog poziva na prekid vatre

Britanski član parlamenta smijenjen je sa pozicije parlamentarnog privatnog sekretara nakon što je pozvao na prekid vatre u Gazi. Paul Bristow, konzervativni zastupnik za Peterborough, rekao je da bi prekid

NAŠI DANI

Tuzlanski veterani zatražili da Damir Nikšić bude proglašen nepoželjnom osobom u tom gradu

  Tuzlanski borci okupljeni u jedinstvenu boračku organizaciju zatražili su da Damir Nikšić, član SDP-a, bude proglašen nepoželjnom osobom na području Tuzle. Ovaj zahtjev dolazi nakon što je Nikšić upao

NAŠI DANI

Rama proglasio kraj tzv. Otvorenog Balkana, Vučić ‘ne vjeruje’

Počelo je uz prigovore, tako se i završilo. Nakon najave premijera Albanije Edija Rame o kraju Otvorenog Balkana, vlada i opozicija u ovoj zemlji, ali i bivše diplomate, imaju različite