Novi Pazar šampion po broju sklopljenih brakova i natalitetu u Srbiji

Novi Pazar šampion po broju sklopljenih brakova i natalitetu u Srbiji

 

U Novom Pazaru je tokom 2017. godine pred matičarem održano 777 vjenčanja, čime ja ovaj grad, pored broja rođenih beba, među vodećim gradovima u Srbiji po broju formalno sklopljenih brakova.

Matičari novopazarske gradske uprave imaju pune ruke posla, jer dnevno sklope više od dva braka.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za opštu upravu Gradske uprave Novog Pazara Marka Slavkovića, to je impozatna brojka na koju utiče veliki broj mladih u ovoj sredini i tradicija.

“Po broju sklopljenih brakova, naša matična služba spada u grupu vodećih u Srbiji. Gradska uprava Novog Pazara je možda i jedina koja venčanja vrši i posle radnog vremena, vikendom i za vreme praznika. Potrebno je da se 15 pre podnese dokumentacija i izabere lokacija. Radimo venčanja i u ugostiteljskim objektima, a tokom letnjeg perioda aktuelna su i venčanja u obližnjem gradskom parku”, rekao je Slavković, dodavši da je ova radna obaveza matičara među najprijatnijim dužnostima koje imaju.

Na poslovima formalnog sklapanja braka angažovane su četiri matičarke, a ove godine je bio kuriozitet da je vjenčanja bilo i 31. decembra. Slavković podsjeća da je prilikom vjenčanja zakonska obaveza matičara da, prije nego što izgovore “sudbonosno da”, budućim supružnicima predoči prava i obaveze, naročito na režim zajedničke i posebne imovine.

“Građanski brak odlučuje o statusnom pitanju čoveka i bitno je da se ispoštuje procedura. Naročito je interesantan deo koji se odnosi na obavezu izdržavanja suprižnika jer, nažalost, živimo u vremenu kada jedan od supružnika ili čak oba, ne rade. Samim činom sklapanja braka, oni se upozaravaju na međusobna prava i obaveze”, pojašnjava on i dodaje da matičari, kako bi izbjegli puko citiranje zakonskih tačaka, imaju verziju sklapanja braka po tekstu književnika Duška Radovića.

Kako ističe, matičarke u Novom Pazaru na prihvatljiviji, opuštajući i pomalo duhovit način najčešće citiraju Duška Radovića: „Brak se uređuje zakonom samo onda kad ne može drugačije. Zbog toga ne dozvolite da vam zakon uređuje brak. Uredite ga sami, lepše i humanije nego što bilo koji zakon to može da predvidi“.

U Novom Pazaru je značajn broj sklopljenih brakova među onima porijeklom iz ovog kraja, a koji žive u inostranstvu.

“Od ukupnog broja, do pet posto je brakova sklopljenih u inostranstvu. Osim zemalja EU, dosta brakova se sklapa u Bosni i Hercegovini, kao i bivšim jugoslovenskim republikama”, predočio je Slavković.

Prenoseći iskustva sa formalnih vjenčanja, on kaže da je bilo slučajeva i da mladenci kasne na vjenčanje ili im zastane dah u momentu kad treba da izgovore “da” ili da se upis u knjigu vjenčanih odloži jer jedan od kumova nije došao ili je zaboravio ličnu kartu.

Takođe, bez obzira što je Novi Pazar grad mladih, podaci iz ovdašnje matične knjige vjenčanih pokazuju da brak nije privilegija mladih ljudi već se vjenčavaju i nešto stariji muškarci sa mlađim pripadnicama ljepšeg pola.

Prema popisu iz 2011. godineprovedenom u Srbiji, Novi Pazar je imao nešto više od 109.000 stanovnika. Prema procjenama, na širem području grada Novog Pazara danas živi preko 120.000 stanovnika. Važi za najmlađi grad u Evropi, jer ima 49 posto stanovnika mlađih od 29 godina.

Previous Beograd: Bosanski sirevi osvojili prva dva mjesta na Balkanskom festivalu sira
Next Potvrđeno u Parlamentu: Čović blokira potpis ugovora Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice

You might also like

HISTORIJA

Na današnji dan javno je strijeljan Aćif-efendija Hadžiahmetović

Aćif Hadžiahmetović, u narodu poznat kao Aćif-efendija, jedan od najpoznatijih sandžačkih političara između dva svjetska rata, lider Džemijeta, gradonačelnik Novog Pazara i vođa odbrane Novog Pazara od četnika, strijeljan je,

SANDŽAK

Sjeničko-pešterska visoravan: Razglednica najhladnijeg mjesta na Balkanu

Pešterska visoravan ili Pešter predstavlja najveću visoravan na Balkanu i jednu od najvećih u Evropi. Ujedno, radi se o jednom od najhladnijih područja u regiji s jedinstvenim prirodnim ljepotama. Pešterska

SANDŽAK

Rožajski Bošnjaci glavni donatori za obnovu pravoslavne crkve u Rožajama

  Da šovinizmu nema mjesta u Rožajama pokazuje primjer 30 Rožajaca muslimanske vjeroispovijesti iz dijaspore koji su udruženim snagama odlučili da skupe novac za obnovu crkve Ružica u ovom gradu