Ohrabreni dokumentom iz Brisela: Čović i Plenković poručuju da konačan dogovor o izbornoj reformi mora biti postignut

Ohrabreni dokumentom iz Brisela: Čović i Plenković poručuju da konačan dogovor o izbornoj reformi mora biti postignut

 Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović u Zagrebu je održao sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Sastanak je uslijedio nakon usvajanja Strateškog kompasa na nivou ministara vanjskih poslova i odbrane zemalja članica EU, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Navode kako je riječ o strateškom dokumentu sigurnosti i odbrane za zemlje članice.

Dalje se ističe kako su u kontekstu Bosne i Hercegovine u ovome dokumentu jasno precizirani konstitutivni narodi kao nositelji konstitucionalne suverenosti BiH i temeljno polazište kada su u pitanju daljnje aktivnosti prema Bosni i Hercegovini.

“Ovaj dokument koji usmjerava evropsku vanjsku politiku jasno prepoznaje natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnih naroda”, ističu iz HDZ-a.

Kažu kako će tokom sutrašnjeg zasjedanja predsjednika Vlada zemalja članica ovaj dokument biti potvrđen ispred Evropskog vijeća.

Čović je na sastanku upoznao hrvatskog premijera s tokom razgovora održanim u Sarajevu.

“Četverodnevni razgovori približili su u potpunosti stavove aktera pregovaračkog procesa. Finalni dio pregovora, nažalost, opstruiran je od strane SDA koja želi u potpunosti promijeniti ustavnu arhitekturu i ovlasti Doma naroda”, stoji u saopćenju.

Na sastanku u Zagrebu istaknuto je kako konačno rješenje mora rezultirati konkretnim političkim dogovorom.

“Harmonizacija odnosa bošnjačkog i hrvatskog naroda na prostoru Federacije treba biti riješena kroz pravedno i racionalno rješenje Izbornog zakona lišenog svih neustavnih anomalija koje omogućavaju diskriminaciju i nametanja političkih predstavnika”, ustvrdili su iz ove stranke.

Na sastanku dvojice visokih političkih dužnosnika zaključeno je kako je snažno vezivanje uz EU uobličeno u Strateškom kompasu jamac potpore EU institucija, prenose agencije.

Slične stavove jučer je imao i predsjednik RH Zoran Milanović. Nakon što je više puta u sličnim dokumentima EU izostavljan termin koji forsira službeni Zagreb, Milanović je konačno pohvalio tamošnju Vladu.

Milanović kaže da su Berlin, Amsterdam i Stockholm bili protiv hrvatskog stava o Bosni

Na temu Izbornog zakona i famozne konstitutivnosti sve otvorenije se govori u bosanskoj javnosti, uz podsjećanje da je taj izraz pogrešno preveden i protumačen.

‘Bosna više ne može bez jasnoće. Stranci više cijene one sa stavom’

A britanski historičar ‘Dejtonski sistem’ smatra zatvorom za bosanski narod…

Hoare: Dejtonski sistem je zatvor u kojem međunarodna zajednica drži bosanski narod

Previous Sarajevo: Obavljena testna vožnja novim trolejbusom
Next Pouka: Kako su Bošnjaci u prošlosti branili Bosnu i njen teritorijalni integritet

You might also like

NAŠI DANI

Nakon pritiska javnosti: Bosanski jezik u rasporedu u KS

Ministarstvo za odgoj i obazovanje KS izdalo je instrukciju za postupanje prilikom izrade rasporeda časova u osnovnim školama. Nastavnim planom i programom definisana su tri odgojno-obarazovna područja, a u svakom

NAŠI DANI

Brisel: Podžić i Turković sa Stoltenbergom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova naše države dr Bisera Turković i ministar odbrane Bosne i Hercegovine dr Sifet Podžić susreli su se danas sa

NAŠI DANI

Zabrana uvoza mandarina iz RH

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) obavijestila je 17. novembra 2023. godine Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine o zabrani uvoza pošiljke mandarina porijeklom iz Republike Hrvatske u Bosnu