Nagrađivanjem Tromp indirektno se udruženja žrtava označavaju kao nedovoljno informisana ili zlonamjerna

Nagrađivanjem Tromp indirektno se udruženja žrtava označavaju kao nedovoljno informisana ili zlonamjerna

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” osudilo je istrajnost Skupštine Kantona Sarajevo da ne preispita i poništi vlastitu odluku o dodjeli priznanja Nevenki Tromp “Počasna građanka KS” za 2022. godinu, javlja AA.

“Udruženja Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe, Majke Srebrenice, Žena Podrinja, Žene Srebrenice i Žrtava i svjedoka genocida su prethodno pozivale Skupštinu KS da odustane od dodjele priznanja. Upravo ovi pozivi govore koliko je nagrađivanje Tromp ponižavanje njihove žrtve”, navodi se u saopćenju Udruženja novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić”.

U saopćenju se dalje navodi da je Tromp učestvovala u kreiranju sramnog izvještaja Holandskog instituta za ratnu dоkumеntaciјu (NIOD) i da nikada nije povukla svoj potpis sa njega, kako su to uradili drugi koautori, iako je Izvještaj jedan od osnovnih dokumenata koje su koristili negatori učešća Srbije u agresiji na BiH. Kako je Tromp ostala dosljedna Izvještaju, i Skupština KS je, i pored svih apela žrtava, ostala pri svom potpisu na priznanju za nju.

“Ovakvim i sličnim neprimjerenim odnosom prema osjećajima i iskustvima žrtava, nazire se jedna posve neočekivana stvarnost u kojoj žrtve agresije, genocida i ostalih zločina, moraju strepiti i od postupaka struktura koje se deklarišu kao prodržavne. Indirektno se ova časna udruženja označava kao nedovoljno informisane ili zlonamjerne pa se zanemaruju njihovi stavovi i saznanja stečena kroz decenije praćenja istraživanja zločina i procesa traganja za pravdom. Istovremeno, političke organizacije sa sjedištem u Sarajevu, odaju počast aktivnim članovima presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata u Hercegovini”, navodi se u saopćenju.

Ističući kako je zahtjev udruženja žrtava podržalo još 11 udruženja branitelja, iz Udruženja novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” navode da ni molbe ovog širokog patriotskog fronta nisu bile dovoljne da Skupština KS prizna i ispravi svoju grešku.

“UNIMR ‘Nino Ćatić’ se pridružuje stavovima i zahtjevima ovih udruženja, kao i desecima hiljada domoljuba ogorčenih dodjelom priznanja”, poručili su iz Udruženja.

Previous Građevinari uklanjaju tragove genocida sa zgrade Magacina otkupa u Kravici
Next Sarajevo: Bosanski džudisti na Evropskom kupu osvojili tri medalje

You might also like

NAŠI DANI

Pomoć Ukrajini iz naše zemlje sa svih nivoa vlasti: Ministarstvo sigurnosti izdvojiće 200 hiljada eura

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao je kako je Ministarstvo sigurnosti BiH iz tekuće rezerve predložilo da se odobri od

NAŠI DANI

Ministarstvo raseljenih osoba FBiH: Povratnicima u Semberiji dostavljena pomoć

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je u posjeti Janji, Bijeljini i Ugljeviku gdje je dostavljena pomoć u prehrambenim i higijenskim paketima porodicama slabijeg imovinskog stanja. Ministar

NAŠI DANI

Modernizacija OS BiH: Nabavljaju 205 vozila, vrijednosti 21 milion maraka

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je novi tender vrijedan 21,2 miliona KM za nabavku 205 vozila za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Tenderom, koji je podijeljen na 21