Direktor: Bolnica Al-Shifa je ‘veliki zatvor’

Direktor: Bolnica Al-Shifa je ‘veliki zatvor’

  • Direktor bolnice al-Shifa Muhammed Abu Salmiya kaže da su 22 osobe umrle tokom noći u bolnici usred izraelske racije, te da je kompleks i dalje odsječen od vode, struje i komunikacija.
  • U izraelskim zračnim napadima na izbjeglički kamp Jabalia ubijeno je najmanje 18 ljudi.
  • Izraelska vojska završila je napad na bolnički kompleks Ibn Sina na okupiranoj Zapadnoj obali u blizini izbjegličkog kampa Jenin. Najmanje 14 osoba je povrijeđeno.
  • Izraelski udari nastavljaju se širom Gaze, a enklava je u prekidu komunikacija zbog nedostatka goriva za generatore.

Dok Izrael nastavlja napad na bolnicu al-Shifa, direktor al-Shife kaže da je medicinski kompleks postao “veliki zatvor” i “masovna grobnica” za sve one koji su unutra.

Muhammed Abu Salmiya kaže za Al Jazeeru da se u bolnici nalazi 7.000 ljudi i da osoblje i dalje radi kako bi pomoglo pacijentima, ali su “izgubili sve one koji su bili na odjelu intenzivne njege”.

“Ostali smo bez ičega, bez struje, bez hrane, bez vode, sa svakom minutom koja prolazi, gubimo živote. Preko noći smo izgubili 22 osobe, i posljednja tri dana bolnica je bila pod opsadom,” rekao je Salmiya.

Dodao je da su apelirali da napuste bolnicu, ali su ih izraelske snage odbile.

“To je ratni zločin. Puni ratni zločin”, rekao je.

Direktor bolnice al-Shifa kaže za Al Jazeeru da je novorođenčadima potrebna hitna pomoć, ali im ponestaje medicinskih potrepština.

“U nekim smo prilikama prisiljeni ostaviti pacijente da umru jer smo bespomoćni, ne možemo na njima izvoditi nikakve hirurške operacije, najmanje što možemo učiniti je dati im lijekove protiv bolova da te žrtve umru u miru”, rekao je Muhammed Abu Salmiya.

Dodao je da su mnoge novorođene bebe umrle jer je u inkubatorima ponestalo kisika. Izraelska vojska rekla je ranije ove sedmice da će dati inkubatore bolnici al-Shifa, ali Salmiya kaže da je to laž.

“Izraelske okupacijske snage tvrde da su bolnici osigurale inkubatore, ali to nije istina, ovo je lažno. Osim toga, ne trebaju nam inkubatori, već imamo inkubatore u bolnici, ali nemamo goriva za proizvodnju električne energije za inkubatore,” plakao je.

Trogodišnji Ahmed iz Gaze preživio tri izraelska napada: Amputirane mu obje noge

Previous Objavljena Arhitektonska mapa čaršijskih i mahalskih džamija iz osmanskog perioda u Sarajevu
Next Država Katar osigurala avion za prijevoz bosanskih državljana evakuiranih iz Gaze

You might also like

NAŠI DANI

Potpisan ugovor o obnovi Sahat-kule u Banjaluci

U Banjaluci je danas potpisan ugovor o obnovi Sahat-kule koja je nakon 500 godina postojanja srušena 1993. godine, a nalazila se u blizini Ferhat-pašine džamije, javlja AA. Igor Radojičić, gradonačelnik

NAŠI DANI

Elitne afganistanske trupe suočavaju se s povratkom talibanima nakon ‘izdaje’ V. Britanije

Oko 200 pripadnika afganistanskih specijalnih snaga, obučenih i finansiranih od strane Ujedinjenog Kraljevstva, suočava se sa neposrednom deportacijom u svoju domovinu koju kontrolišu talibani, saznaje BBC. Brojke – koje je

NAŠI DANI

‘Schmidt nedopustivo pogazio Ustav FBiH, oktroirana Vlada uz ignorisanje većinske volje Bošnjaka neprihvatljiv presedan’

Odluka Visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne privremenu odluku je skandalozna suspenzija Ustava Federacije i svih demokratskih načela, na šta niko, pa ni Visoki predstavnik nema pravo.  Namjera da se