Samostalni sindikat radnika u BHRT-u poručio: Kada gladni stomaci progovore, znamo šta se dešava

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u poručio: Kada gladni stomaci progovore, znamo šta se dešava

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u održao je danas press konferenciju te poručio da će preduzeti sve dozvoljene zakonske korake kako bi se riješila situacija u ovoj medijskoj kući.

“Preduzećemo sve zakonski dozvoljene korake, upozorenja, proteste, pa i generalni štajk… Kada gladni stomaci progovore, znamo šta se dešava”, naglasila je Merima Kurtović-Pašalić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Kurtović-Pašalić kaže da radnici BHRT-a nemaju za plate i doprinose, dok se drugi “razmeću njihovim novcem”.

“Stoga javnost treba da zna da nas, kao samostalni sindikat radnika u BHRT-u, ne zanimaju prepucavanja javnih emitera FTV-a i BHRT-a, osuđujemo i jedne i druge. Ugovor o raspodjeli rtv takse, koji je istekao i koji je za naše uposlenike štetan, je potpisan obostrano i krivi su i rukovodstvo BHRT-a i rukovodstvo FTV-a što je pristalo da ga potpiše”, rekla je Kurtović-Pašalić.

Ona je pozvala da u sva tri emitera uđu inspekcije i ustanove “ko je radio protiv zakona”.

“Pozivamo OHR i visokog predstavnika, koji su najodgovorniji, a i menadžment naš, koji nas je doveo u ovu situaciju, a i druga dva koji šute”, kazala je ona. 

Ona se ovom prilikom obratila u ime oko 450 članova Sindikata, ali i svih 800 uposlenika BHRT-a, kao i ostalih iz dva emitera koji su takođe, kako kaže, potplaćeni i potlačeni.

“Kao i u državi, oni na funkcijama preplaćeni, a oni koji vuku i rade su potplaćeni. Mi smo ogledalo države. Sramota je da naši menadžmenti imaju 3,4 hiljade KM, pa i više, a kotačići koji opslužuju program 600, 800 KM ili, u najbolju slučaju, prosječnu platu. Od toga se ne može prehraniti porodica. Mora se provesti pravedna sistematizacija radnih mjesta, da se povećaju plate, topli obrok, poboljšaju uslovi rada”, rekla je, između ostalog Kurtović-Pašalić. 

Ona je još jednom uputila apel svim političarima da se dogovore kako bi riješili situaciju u BHRT-u, “kao što se lako dogovore kada je u pitanju povećanje njihovih plata”. 

“Sve ostalo je predstava za javnost iz koje vas mi možemo isključiti”, poručuje Kurtović-Pašalić.

Član Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Minja Erić ukazala je i na problem opreme stare preko 40 godina.

“Osim verbalne, do danas nikakvu konkretnu podršku niti bilo kakvo rješenje nemamo, niti je ono predloženo. Situacija je sada još teža. Ostali smo bez načina prikupljanja RTV takse. Radnici BHRT-a svoje zadatke svakodnevno obavljaju na najprofesionalniji način. Sve probleme sa kojima se susreću ostavljaju iza sebe. Jedan od najvećih problema je oprema koja je stara više od 40 godina koja stalno otkazuje i, na kraju krajeva, zaista može biti opasna po zdravlje samih radnika”, rekla je ona. 

Previous CENZURA ZBOG ČOVIĆA: N1 BiH ‘bunkerirao’ vlastitu snimljenu istraživačku dokumentarnu emisiju o šefu HDZ-a
Next Rat u Gazi: Preživjeli prepričavaju mučna izraelska pogubljenja na terenu

You might also like

NAŠI DANI

Svečana ceremonija polaganja zakletve kadeta GP Bosne i Hercegovine

  Granična policija Bosne i Hercegovine, 29. marta 2019. godine u Sarajevu, upriličila je svečanu ceremoniju polaganja zakletve Devete klase kadeta ove policijske agencije. Stotinu kadeta pohađalo je osnovnu policijsku

NAŠI DANI

Iz Udruženje žrtava i svjedoka genocida pisali Schmidtu: Imate li svijesti da shvatite ozbiljnost problema?

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je dopis visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, javlja Anadolu. “Da, mi moramo znati ili biti svjesni da je Dario Kordić heroj

NAŠI DANI

Sarajlić nakon oslobađajuće presude: Neko me je očito želio arhivirati zarad možda onoga što se danas dešava u društvu

 Nakon izricanja prvostepene oslobađajuće presude u Općinskom sudu u Sarajevu Asim Sarajlić obratio se medijima kazavši “neka visi Pedro”, ptrenosi NAP. “Visio je Asim Sarajlić proteklih par godina. Da li